Ülésfűtés beszerelés! Mire érdemes figyelni.

Az ülésfűtés utólag történő beszerelése nem is olyan egyszerű feladat mint amilyennek tűnik. Rengeteg nehézség merülhet fel az ülésfűtés beszerelése közben, és a helytelenül beépített ülésfűtés, akár zárlatot vagy rosszabb esetben tüzet is okozhat. De mire is kell figyelni? Segítünk…

Ülésfűtés szemből
Ülésfűtés nyomógomb

Egy autó ülésfűtés beszerelés első lépése a megfelelő típus meghatározása. Régebben a fűtőszálas megoldások voltak népszerűek, manapság már érdemes a karbonszálas ülésfűtés típusokban gondolkodni. Az ellenálláshuzalos kivitelek sérülékenyebbek, érzékenyebbek a rátérdelésre és egyes olcsóbb típusoknál előfordulhat, hogy a vékony huzattal ellátott gépjárműveknél érezni a fűtőszálat, ezért kényelmetlen lehet.

A karbonszálas ülésfűtések mechanikailag ellenállóbbak, felületszerűen melegítenek és könnyebb őket a fűtendő felülethez igazítani. További fontos szempont a felfűtési idő. Ezt azonban már nem az ülésfűtés típusa határozza meg, hanem a fűtőlapokhoz kapcsolódó egyéb elektronikai alkatrészek. Eszerint választhatunk relés vagy elektronikus hőmérsékletszabályzású változatok között. Ezeknél a legszembetűnőbb különbség, hogy a legkritikusabb szakaszban, vagyis a fagyos autóba való beszállást követő 30…90 másodperceben, a szabályzóelektronikás az előnyösebb.

Ha kiválasztottam a megfelelő típust, akkor érdemes nekiállni otthon?

Nem, semmiképpen sem. Az ülésfűtés utólag történő beszerelése komoly szakmunka, autóvillamossági és kárpitos gyakorlatot igényel. A korrekt beszereléshez az üléseket először ki kell szedni az autóból, majd a kárpitot el kell távolítani az ülésszivacsról. Sok gyártó az övfeszítőt és az oldallégzsákot is az ülésben helyezi el, ezek csatlakozóinak szét- és összekapcsolása körültekintést és óvatosságot igényel. A jobboldali és a hátsó ülésekben ma már gyakran található foglaltságjelző is, mely szintén a légzsákrendszer része. Az elektromos vezetékek elhelyezése során figyelembe kell venni az ülések mozgathatóságát, és figyelni kell a lemezélekre is. Ezeken nem csak a kezünket sérthetjük fel, hanem a kábelekkel is el kell kerülni őket, mert azok elnyíródhatnak és rövidzár, szélsőséges esetben tűz is keletkezhet.

A kárpitot feszítőpálcák és fémgyűrűk rögzítik, melyek kioldásához – és a fűtőbetétek elhelyezése utáni visszahajtogatásához – türelemre és/vagy célszerszámra van szükség. Az alábbi videó egy Smart ülésfűtés fűtőbetéteinek szakszerű elhelyezését mutatja be.

A fűtőbetétek elhelyezésével a munka azonban még nem ért véget. Megfelelő helyről tápfeszültéget kell biztosítani az ülésfűtéseknek és a kapcsolót is el kell helyezni valahol az ülés közelében.

A fenti műveletsort egy szakműhely a két első ülés tekintetében 5…6 munkaóra alatt általában elvégzi. Ha a hátsó üléshelyeket is fűtéssel kell ellátni, akkor további 4…5 munkaórával lehet számolni.

KÉRJE INGYENES AJÁNLATUNKAT!

Kérjen tőlünk ajánlatot tolatóradar beszerelésre.

 

vagy látogasson el társoldalunkra
a termékek részletes bemutatásáért!

SZOLGÁLTATÁSOK

KÉRJEN AJÁNLATOT ONLINE

Írjon nekünk üzenetet, és kérjen ajánlatot szolgáltatásainkra online!

KAPCSOLAT

ÍRJON NEKÜNK ÜZENETET

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
© Minden jog fenntartva! 2017 tempomatbeszereles.hu