Citroën C-Zero tempomat beszerelés

Citroën C-Zero tempomat beszerelés

Eljött az elektromos autók ideje! Citroën C-Zero tempomat beszerelés

Az év elején kaptunk egy telefonhívást. Egy igen tapasztalt úr keresett meg minket tempomat beszerelés kapcsán. A kérdés pedig úgy hangzott: tudunk-e tempomatot szerelni egy Citroën C-Zero-ba. Annyit érdemes tudni, hogy ez egy teljes mértékben elektromos autó. Nem is csodálkozunk ezen, hiszen az elektromos autók manapság egyre nagyobb teret hódítanak. Nem ez volt az első elektromos autó nálunk, viszont az első ebből a típusból. A megrendelő végzettségéből adódóan megfelelőképpen tisztában volt a gépkocsi tulajdonságaival, így úgy döntött maga szereli be a terméket. A megfelelő instrukciókkal felvértezve távozott tőlünk. Kis idő elteltével telefonon jelentkezett nálunk. A szerelés tökéletesen sikerült, de a programozással elakadt. Semmi probléma, mással is előfordul az ilyen, még ha tapasztalt szerelő is. Sokszor hangsúlyozzuk, hogy a tempomat beszerelése komoly tapasztalatot és gyakorlatot igényel. Miután a távgyógyítással sikerült egyenesbe hoznunk a tempomat beszerelést, minkét oldalról elégedetten dőltünk hátra. Ez is megvan! Ismét egy sikeres tempomat beszereléssel bővítettük referenciánkat.

Citroën C-Zero műszerfal
Citroën C-Zero belső tér (forrás: http://plugandplaycar.blogspot.hu)

Nem sokkal az eset után jelentkezett nálunk egy kedves ügyfél, aki jelezte felénk, hogy egy Citroën C-Zero-val van és úgy hallotta, tudunk tempomatot beszerelni ebbe a típusba. Mint kiderült, az előző C-Zero tulajdonostól van meg az elérhetőségünk. Egy töltőállomáson megesett eszmecsere következtében merült fel a Dover Kft. neve és így került végül hozzánk, telephelyükre. Nagyon megörült annak, hogy Mi el tudjuk vállalni az autót, főleg annak a fényében, hogy már volt alkalma kipróbálni a tempomatunkat egy ilyen autóban. Nem is kellett sokat várnia, hiszen egy gyors időpont egyeztetés után, a rákövetkező hétfő reggelen már itt is állt az autó beszerelésre készen.

Az előző C-Zero-ból már ismert volt, milyen elemeket kell a raktárból kihoznunk. A tempomatok importőreként, az állandó raktárkészlet nagy segítség. Gyorsan elő is került, az AP900Ci tempomat központi egység, a megfelelő gázpedál illesztőkábel és egy CM35-ös bajuszkapcsolós tempomatkezelő.

AP900Ci, gázpedál illesztőkábel, CM35 tempomatkezelő

Hogy indul egy elektromos autó?

A Citroën C-Zero beindítása nagyon hasonlatos a belsőégésű motorral rendelkező autóknál jól megszokott eljáráshoz: A gyújtáskulcs első fokozatig történő elfordításakor életre kel a műszerfal, vagyis sikerült gyújtást adnunk. Ezután viszont a kulcsot a megszokott rövid időre továbbforgatva nem történik semmi. A hagyományos indítást itt több másodperces indítózással kell elérni. Kicsit furcsa a köszörülés, indítózás hangjának elmaradása, van viszont további élet felbukkanása a műszerfalon. A „READY” felirat megjelenése biztos jele az autó menetkész állapotának. Innentől megint minden a hagyományos módon zajlik – nyomott fékpedál mellett a fokozatválasztót „D”-be, vagy tolatáshoz „R”-be kell húzni, a kéziféket szintén a hagyományos módon jobb kézzel, mechanikusan kiengedni, a fékről lelépni és a járgány el is kezd gurulni. Gázadásra gyorsít, intenzív gázadásra jobban gyorsít (de még hogy!) gázelvételre viszont a kéziváltós autókénál is sokkal intenzívebb motorfék tapasztalható. Az energiaáramlás jól követhető a CHARGE – ECO – POWER feliratokkal ellátott, a fordulatszámmérőre emlékeztető műszeren. Érdekesség az akkutöltöttséget jelző „konnektoros benzikútoszlop” is.

A központi egységet egy számítógéphez csatlakoztattuk és a gyártó szerveréről fel is töltöttük a C-Zero adataival. Ez a rendszer nagyon előnyös forgalmazói szempontból, mivel csak egyféle készüléket kell raktáron tartani és abba a mindig aktuális autó adatait kell csak feltöltenünk. Így válik minden egyes tempomat készülék típus-specifikussá. Most, hogy a tempomat már Citroën C-Zerosodott, következhetett a tényleges bekötés. Ennél a típusnál a CAN BUS hálózatra csatlakozás a legegyszerűbb módja annak, hogy a tempomat számára szükséges információk (fék, sebességjel) rendelkezésre álljanak.

Lévén az autó automataváltós, a kuplungkapcsolóval sem kellett törődnünk, a motorfordulatjel, pedig a belsőégésű motor hiányában szintén értelmezhetetlen. Ezeken felül csak egy Gyújtáskor kapcsolt +12V-ot kellett keresnünk.

Miután a vezetékek meglettek, a központi egység és a kezelő is a helyükre kerültek. Beforrasztottuk azt a pár vezetéket, majd a gázpedál, és a kezelő kábelének csatlakozásai következtek. A burkolatok visszaszerelése után próbaútra mentünk, ahol is a tempomat pontos beállítása a feladatunk. Ennél a műveletnél nem árt a gyakorlat. Ilyenkor a tempomat paramétereit a mindig az adott jármű súly-lóerő arányához kell igazítanunk. Más sebességváltozással jár ugyanis 1cm-nyi gázadás egy kis tömegű méregzsák autóban és pl. egy alulmotorizált családi egyterűben. A Citroën C-Zero egyértelműen az előbbi kategória az elektromos hajtása révén. Szerencsére a tempomat idevonatkozó paraméterei széles határok között állíthatóak, sikerült is megfelelőt megtalálni.

Citroën C-Zero műszerfal (forrás:peugeot.com.mt)

A tempomat beszereléséhez alig kellett az autót szétszedni, így a beszerelés közben maradt arra is időnk, hogy egy rövid videót készítsünk.

Önnek is Citroën C-Zero, Peugeot iOn vagy Mitsubishi i-MiEV gépkocsija van?

Esetleg más elektromos autóval rendelkezik? Kérjen tőlünk ajánlatot Ön is tempomat beszerelésre!

© Minden jog fenntartva! 2017 tempomatbeszereles.hu